Lityum Piller Neden Bozulur?
Bu, dünya çapında genel ve en çok sorulan bir sorudur. Genellikle lityum pilleri satın alırız ve istenen süre boyunca dayanmalarını bekleriz. Lityum pillerin tahmini ömrü, yaklaşık 300 ila yaklaşık 500 şarj döngüsünde yaklaşık iki ila üç yıldır. Ancak bazen, lityum pillerin kısa bir süre sonra bozulabileceği durum bu olmayabilir. Ancak pillerin ani ölümüne neyin sebep olduğunu söyleyemezsiniz.
Lityum pillerinizin kaçınılmaz ölümüne neden olan siz olabilirsiniz. Faaliyetlerimiz ve pilleri nasıl ele aldığımız, pillerin kısa süre dayanmasını sağlayabilir. Bu nedenle, pil ömrünün azalmasına neyin neden olabileceğini öğrenmeniz gerekir. Bu makale pil ölümünün nedenlerini, pilin kontrol edilmesini ve yenilenmesini ele alacaktır.
Bu nedenle, burada tartışılan şeylere meraklı olmalısınız. Bu size paradan ve ölü pillerin neden olduğu sıkıntılardan tasarruf sağlayacaktır. Her ayrıntıyı öğrenin ve mükemmel çalışan bir lityum pilin keyfini çıkaracağınızdan emin olun.
Lityum piller, maruz kaldığımız bazı koşullar nedeniyle ölür. Piller birkaç yıl kullanıldıktan sonra ölür. Bu nedenle, lityum pilin ölümünün bu nedenlerinden bazılarına bakacağız:
Katı Elektrolit Arayüz Etkisi
Şarj işlemi sırasında, lityum negatif elektrota çekilir, dolayısıyla pilin voltaj potansiyelini değiştirir. Boşaltma sırasında lityumun çıkarılması pili tamamen sıfırlamaz. Anot yüzeyinde lityum atomlarından oluşan bir ağ, kararlı elektrolit arayüzü (SEI) olarak adlandırılır.
SEI katmanı, lityum oksit ve lityum karbonattan oluşur ve pil döngüsü olarak büyürler. Bu ağ kalınlaşır ve sonunda grafit ile etkileşimi engelleyen bir tıkanmaya neden olur. Pil bu durumda ne kadar uzun kalırsa, bozulma o kadar kötüleşir.
Gerilim Etkileri
Şarj voltajını gerekli üst hücre voltajının üzerine çıkardığınızı, aşırı akım dalgalarının lityum kaplamaya ve aşırı ısınmaya neden olduğunu varsayalım. Lityum kaplama, aşırı şarjın neden olduğu aşırı lityum iyonları nedeniyle oluşur. Aşırı lityum iyonları, karbon anot ve lityum iyonlarının katmanları arasında yer alamaz. Böylece anot yüzeyinde birikir ve metalik lityumda biriktirilirler.
Anotta bu metalik lityum birikimi, serbest lityum iyonlarında bir azalmaya ve dolayısıyla pil kapasitesinin geri döndürülemez kaybına yol açar. Bu daha sonra katotlar arasında kısa devreye neden olur. Lityum kaplama ayrıca düşük sıcaklıkta çalışmaya neden olur.
Düşük voltaj da pilinizin ölümüne neden olabilir. Pilin voltajının 2 voltun altına düşmesine izin vermek pilinizi öldürür. Düşük voltaj, bakır anodun elektrolitte çözünmesine yol açar. Bu daha sonra pilin kendi kendine deşarj oranını yükseltir, ancak voltaj 2 voltun üzerine çıktığında bakır iyonları elektrolitin her tarafına dağılır. Dağılmış bakır iyonları metalik bakıra çökeltilir. Bu, negatif elektrotlar arasında kısa devreye neden olabilir.
Sıcaklık Etkileri
Isı, lityum pillerin önde gelen katilidir. Yüksek sıcaklıklar veya düşük sıcaklıklar lityum pilleri öldürebilir. Düşük sıcaklığın etkileri, hücre içindeki aktif kimyasalların dönüşümünde bir azalmadır. Bu daha sonra hücrenin hem şarj hem de deşarj için mevcut tutma kapasitesinde bir düşüşe neden olur.
Düşük sıcaklıklar ayrıca kimyasal reaksiyon hızını azaltır, dolayısıyla lityum iyonlarının enterkalasyon boşluğuna girmesini yavaşlatır. Bu nedenle, kapasite kaybı olan anodun gücü ve lityum kaplaması azalır.
Yüksek sıcaklıklar, pilin tamamen hasar görmesine neden olan farklı bir dizi sorunu beraberinde getirir. Reaksiyon hızı artar, dolayısıyla daha yüksek akımlar, daha yüksek I2R ısı dağılımına, dolayısıyla daha da yüksek sıcaklıklara yol açar.
Yaş
Piller yaşlandıkça zayıflar. Bu, pillerin birçok yeniden şarj döngüsünden geçtiği için ölmesine neden olur. Plakalar zaman geçtikçe ağ benzeri kimyasallarla kaplanır. Bu daha sonra lityum pilde kalıcı hasara yol açacaktır.
Mekanik Yorulma
Lityum hücrelerin negatif elektrotları, şarj olurken veya boşalırken genişler ve büzülür. Bunun nedeni, kristal elektrot yapısının içindeki ve dışındaki lityum iyonlarının enterkalasyonunun etkisidir.
Elektrotların stresi, parçacıkların çatlamasına neden olarak, hücreler yaşlandıkça veya anodu parçaladıkça artan iç empedansa yol açar. Bu, aşırı ısınmaya ve sonunda pil arızasına neden olabilir.
Şarj edilebilir lityum iyon şarjı durdurduğunda, bu pilinizin bittiğinin bir işaretidir. Sağlıklı piller genellikle belirli bir süre şarj edilmeli ve beklemelidir. Piliniz hemen şarjını kaybederse, şarj cihazı geri çekilir, ardından pil arızalanmıştır. Yük tutma potansiyelini kaybetmek doğrudan bir işarettir.
Şarj sırasında pil çok ısınırsa, pilde bazı kusurlar vardır. Aşırı ısınan pil uzun süre dayanmaz. Ayrıca, pil yavaş şarj oluyorsa, bunu bitmek üzere olan bir pil olarak düşünmelisiniz. Pilin tam olarak şarj olması için önerilen bir süre vardır.
Ayrıca kullandığınız cihaz, pili yeni olduğu zamana göre daha kısa sürede boşaltıyorsa pil bitme sürecindedir. Örneğin, pil daha önce 5 saat sürüyorsa ancak şu anda 30 dakika sürüyorsa, o pil ömrünü dolduruyor demektir.
Pilinizi canlandırmak için izlemeniz gereken adımlar şunlardır:
Voltajı kontrol edin – pili cihazdan çıkarın ve bir voltmetre kullanarak voltajı ölçün.
Sağlıklı bir pile bağlayın- bitmiş pille aynı değerde düzgün çalışan bir pil alın. Timsah klipsleri kullanarak iki pili bağlayın. Çalışan bir devre oluşturmak için pozitifi negatife bağlayın. Onları 10-15 dakika bağlı bırakın.
Voltajı tekrar kontrol edin – bitmiş pilinizi tekrar okuyun. Bu aşamada, pil, şarjı kabul edebilecek daha önemli bir voltaja sahip olacaktır.
Pili şarj etme ve boşaltma – pilinizi şimdi bir şarj cihazına takın ve tamamen şarj olmasına izin verin. Bundan sonra pili boşaltın.
Pili dondurun- pili hava geçirmez bir plastik torbaya koyun ve 24 saat boyunca dondurun. Çantanın içinde pile zarar verebilecek nem olmadığından emin olun. Ardından pili dondurucudan çıkarın ve 8 saat oda sıcaklığında bekletin.
Pili şarj edin – pili lityum pil şarj cihazına yerleştirin ve tamamen şarj olduğundan emin olun. Bu, pilinizin durumunu geri yükler.
Yorum Yaz
Eposta adresiniz gizlilik nedeniyle görünmeyecektir. * Argo , küfür veya hukuka aykırı yorumlar onaylanmayacaktır. Bu tarz yorum yapanlar hakkında yasal süreç başlatılacaktır.
Bu yazıya henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu sen yapmak ister misin ?